dorpsportaalGASSELTERNIJVEEN

Fantastische avond 'In het veen...'

20 april, een warme dag, 13.30 uur, vrijwilligers van de Huiskamer stromen binnen in de Spil in GNV.
Waarom? Het is toch een heerlijke dag om lekker in de tuin te zitten? Nee, dat is voor deze mensen niet aan de orde want ze hebben een belangrijke taak. In een paar uur tijd wordt er een volledig buffet gemaakt, genoeg voor zo'n 70 mensen.
Om 16.30 uur lopen de eerste gasten binnen. Ze gaan zitten aan een tafel in de hal van de Spil. De hele hal staat vol tafels en stoelen. Voor 17.00 uur zitten er zo'n 65 mensen in afwachting van wat er komen gaat.
Carla IJntema, werknemer van Impuls en activiteiten begeleidster van de Huiskamer heet iedereen, namens dorpscooperatie de Brug, welkom en opent het buffet. Na heerlijk gegeten te hebben verplaatsen de mensen zich naar de grote zaal. Daar heet Albert Koops, bestuurslid van de Dorpscooperatie, alle mensen hartelijk welkom en geeft het woord aan Luit Hummel van de BOKD. Hij verteld over het thema van deze avond "in het veen sta je niet alleen", stelt wat vragen hier en daar en dan begint het eerste deel van een toneelstuk, opgevoerd door toneelgroep "Full Collor". Het heet "lucht" en gaat over het thema eenzaamheid. Dit maakt veel los bij het publiek en er komen hele rake opmerkingen en vragen naar voren. Na de koffie neemt Weija Bruinsma het woord. Zij heeft voor alle vrijwilligers een speltje. Een vergeet-mij-nietje, als waardering voor wat de vrijwilligers doen voor de deelnemers met dementie in de Huiskamer. Door dit speltje te dragen laat men zien dat we de mensen met dementie en hun naasten niet vergeten. (www.alzheimer-nederland.nl) Daarna volgt het volgende toneelstuk met de titel "crème-spoeling". Dit liet zien hoe moeilijk het kan zijn als je met heel weinig geld moet rondkomen en je bijvoorbeeld je kind niet kan geven wat het nodig heeft. Ook dit maakt veel los bij het publiek. Als slotstuk werd "aap, noot, mies" opgevoerd wat het publiek een kijkje gaf in het leven van mensen, die niet of niet goed kunnen lezen en schrijven.
Na een laatste vragenronde kwam Annet Lammersen van Impuls met een kado voor de Huiskamer. Een bijdrage aan een dagje uit voor de vrijwilligers en deelnemers van de Huiskamer als dank voor de voorbeeld functie voor andere dorpen. Het Oranjefonds maakt het mogelijk om gelijkwaardige Huiskamers in andere dorpen in de gemeente Aa e Hunze te realiseren, waar de vrijwilligers van de Huiskamer in GNV hun volledige medewerking aan geven.
De avond werd afgesloten met een groot applaus, een hapje en drankje en de conclusie dat je in het veen niet alleen hoeft te staan.
Al met al een zeer geslaagde avond, aldus de bezoekers, met dank aan dorpscooperatie De Brug.

Copyright © 2012-2019 Dorpsportaal Gasselternijveen | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer.
Webdesign en Realisatie: AJN Multimedia Solutions.