dorpsportaalGASSELTERNIJVEEN

Dorpsbelangen - natuurspeelplaats

Dorpsbelangen doet ………….

 

Eh…pardon, doet Dorpsbelangen wel wat?.......aan de natuurspeelplaats? Ah wel, zoals het er nu op lijkt dus niet. Nog maar 7 weken geleden hebben we een bezoek gebracht aan deze plek samen met het college van B&W. Toen kregen we nog het compliment dat het er zo goed uitzag, vooral ook door de kabelbaan die toen nog nieuw was. Wel was een ijverig bestuurslid nog even rond geweest met een bosmaaier voor het aanzicht.

Echter, de laatste weken krijgen we als Vereniging Dorpsbelangen steeds meer klachten over het onderhoud aan de natuurspeelplaats. Inmiddels zijn we als bestuur op de natuurspeelplaats geweest om met eigen ogen te zien, dat je inderdaad door de overdaad van planten het water in de vijver niet meer ziet. Deze klacht is terecht, omdat dit een onveilige situatie is. We hebben bij wijze van proef al wat planten weggehaald, zodat het water wel weer zichtbaar is. De rest van de begroeiing in de vijver gaan we ook zeker verder weghalen. Uit de planten die in het water groeien, kunnen we echter wel opmaken dat het water op zich niet verontreinigd is.
Een andere klacht is de hoge begroeiing, grassen en andere planten, met het gevaar van teken. Ook hier wordt werk van gemaakt. Echter wel met de kanttekening dat je als ouder altijd alert moet zijn op dit gevaar en niet alleen op onze natuurspeelplaats.

Als bestuur van Dorpsbelangen hebben we ons deze klachten aangetrokken en zullen op zeer korte termijn in overleg met de landschapsarchitect en andere instanties ons beraden op verdere stappen. Met dien verstande, dat het wel een natuurspeelplaats blijft. Het hoort, zoals het in eerste instantie bedoeld was, een plek te zijn waar kinderen de natuur beleven en erin spelen. Ook is het een feit dat de speelplaats in een tussenfase verkeert. De bomen en struiken, die we hebben geplant, zijn nog niet ver genoeg in de groei om het gras en andere planten te beheersen. Tot die tijd zullen we wellicht dit zelf moeten bijhouden.

Eerst willen we nu zorgen op korte termijn dat de plek weer toonbaar wordt en voor de kinderen uitnodigt om te spelen. Om in de nabije toekomst te zorgen dat de natuurspeelplaats wel weer een plek wordt, is en blijft waar kinderen kunnen en mogen spelen zal het raadzaam zijn om een nieuwe werkgroep van vrijwilligers te realiseren voor de verzorging van deze speelplek.

Tot die tijd kan men terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Hopelijk komen we als bestuur van Dorpsbelangen met dit bericht tegemoet aan het ongenoegen over het onderhoud van de natuurspeelplaats.

WC borstels gooien met de gymnastiekvereniging

Woensdag 19 juli hebben de leden van de gymnastiekvereniging het jaar weer afgesloten met een gezellig samenzijn. Dit jaar zijn ze 's avonds om 19:00 vertrokken vanaf de Strohalm voor een rondje 'WC-borstels gooien' een grappige variant van Klootschieten. Het was een groep van 18 personen, opgedeeld in twee groepen. Vanaf de Strohalm ging de route over de Havenkade de Schreierswijk op. Vervolgens rechts het fietspad op waar halverwege een stop werd gemaakt bij het bankje. Bea had gezorgd voor een hapje en een drankje. Om 20:30 werd de route vervolgd door de Dollard, langs de Havenkade, de Vaart en zo via de Ceresstraat weer terug naar de Spil. Daar wachtte Anda ze op met koffie, thee en gebak. Het was een geweldige avond!

Namens Dina allemaal een prettige vakantie en tot ziens in september.

Wandelvoetbal op zoek naar talent!!

Elke dinsdagmorgen wordt er van 9.00 tot 10.00 uur door een groepje jongeren van vroeger (ouderen) op het sportpark De Hunze wandelend gevoetbald. E.e.a. wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Aa en Hunze in samenwerking met de v.v. Gasselternijveen.

Walking football is opgenomen in het bewegingsprogramma, ontstaan uit de onlangs gehouden gezond- en fitheidstest voor 65 plussers.

Het is een manier van voetbal waarbij enkele afwijkende spelregels gelden en waarbij op prettige wijze wordt bewogen.

Deelnemers zijn vrij enthousiast.

Vast ritueel is dat er zowel voor- als achteraf even gezellig een kopje koffie wordt gedronken.

Heb je zin in een potje walking football dan ben je van harte welkom. Deelname is gratis!

De schoolverlaters

 

 

 

Tikkertje op het schoolplein, de juffrouw houdt de wacht.

Laatste dagen speelkwartier, nog eventjes groep acht.

De oudsten van de school die alles nu wel weten.

Laatste dagen van een tijd die nooit meer wordt vergeten.

Laatste dagen basisschool. Straks uit het oog niet uit het hart.

Laatste dagen kind zijn, tijd voor een nieuwe start.

 

 

 

 

 

 

 

 De redactie van het Dorpsportaal wenst alle kinderen heel veel succes!

 

 

 

 

MFC de SPIL heeft een actieve AED

AED MFC de SPIL kan nu ook buurtbewoners redden

Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Dat apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen. Veel AED’s in Nederland hangen binnen in gebouwen. Het is echter belangrijk dat er voldoende AED’s buiten bereikbaar zijn om snel ter plaatste te kunnen worden gebracht, vooral in woonwijken, omdat daar de meeste hartstilstanden plaatsvinden.

Te weinig AED’s buiten

Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen 6 minuten een AED worden ingezet. De ambulance doet er vaak langer over om ter plaatste te komen. Het kan vele levens redden als er een AED die buiten hangt in de buurt kan worden gebruikt. Veel verenigingen en bedrijven hebben een AED, maar hangen deze binnen, in een pand dat ook nog eens ’s nachts vaak gesloten is. Om meer AED’s naar buiten te krijgen, is de Hartstichting in actie gekomen door gebouwbeheerders in heel Nederland te vragen hun AED buiten te hangen. Dorpshuizen liggen vaak in woonwijken en hebben een AED tot hun beschikking. Door deze buiten te hangen kunnen zij gemakkelijk de veiligheid van hun buurt vergroten.

AED MFC de SPIL naar buiten voor de buurt

Dankzij een project samen met de Vriendenloterij heeft de Hartstichting honderden AED-buitenkasten in Nederland verspreid. MFC de SPIL in Gasselternijveen draagt deze actie een warm hart toe en plaatst zijn AED in de speciale Hartstichting-AED-kast buiten. Vanaf heden is deze dus beschikbaar voor de omgeving, ook in de uren dat het gebouw gesloten is.

Oproepsysteem reanimatie

De AED is aangemeld bij het oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de omgeving krijgen burgers die bij dit systeem staan aangemeld een oproep om te gaan reanimeren. Zij krijgen de informatie over de locatie van de AED zodat ze deze kunnen gebruiken om het slachtoffer zo snel mogelijk te reanimeren. Dit oproepsysteem is landelijk actief en het aanmelden van AED’s bij dit oproepsysteem kan daadwerkelijk het verschil maken. Op dit moment zijn er nog te weinig AED’s aangemeld bij dit systeem. Hier probeert de Hartstichting door deze landelijke actie verandering in te brengen.

Reanimatiecursus

Lijkt het u interessant om zelf ook te leren reanimeren? Deze vaardigheid kan levens redden! In een reanimatiecursus leert u precies wat u moet doen bij een hartstilstand. Ook leert u de AED bedienen. Na afloop mag u zich aanmelden als burgerhulpverlener.

 

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. In september starten in MFC de SPIL nieuwe cursussen.

Openingstijden zomervakantie Bibliotheek

In de zomervakantie, van 24 juli tot en met 1 september,  is er in de Bibliotheek Gasselternijveen alleen personeel aanwezig op maandagmiddag. Ook de jeugdafdeling is dan geopend.

Natuurspeelplaats Tuinstraat

Op 27 juni werd de kabelbaan gecertificeerd en kan dus door de kinderen zonder problemen worden gebruikt. Een grote aanwinst en deze past wonderwel in het geheel.

De natuurspeelplaats wordt zelfs door hele schoolklassen bezocht.

Thema van 2017 verkiezing dorpshuis van het jaar: Onderscheidend vermogen of ANDERS ZIJN.

In het juryrapport kunt u lezen wat de bevindingen van de jury waren.  Uiteindelijk werd de SPIL de winnaar.

De jury vermeldt nog wat tips en aandachtspunten voor de toekomst . De volgende verkiezing is waarschijnlijk over 2 jaar.

 

Copyright © 2012-2017 Dorpsportaal Gasselternijveen | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer.
Webdesign en Realisatie: AJN Multimedia Solutions.