dorpsportaalGASSELTERNIJVEEN

Kookcursus voor jongeren in de Spil

 

Beste jongeren van GNV,

 

Als er genoeg behoefte blijkt aan een kookcursus voor jongeren uit GNV dan zet Impuls zich in om dit te realiseren in de Spil.

Waarom een kookcursus?

Misschien ga je binnenkort wel op kamers wonen, en moet je je eigen potje gaan koken?

Misschien vind je koken gewoon heel leuk om te doen?

Misschien heb je tijd over en wil je je tijd nuttig besteden?

Misschien vind je het eten wat je vader of moeder maakt….laten we zeggen….niet altijd even lekker?

Misschien wil je graag andere jongeren uit het dorp ontmoeten en beter leren kennen?

Noem het maar op…….

 

Neem dan contact op met jongerenwerker Maryska Kremer, tel.(06)19682711  

of buurtwerker Carla IJntema, tel. (06) 46338544

 

Wij horen graag wat je zou willen!!

Dorpsloket

 

In september wordt ons dorpsloket officieel geopend! Een laagdrempelig punt voor al uw vragen. Daar hebt u vast al wel iets over gehoord.

De Dorpscoöperatie is, in samenwerking met Impuls en de vrijwilligers, achter de schermen druk bezig om dit goed op te zetten. Vanaf september kunt u 1 nummer bellen voor al uw vragen.

We werken samen met vele vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en professionele organisaties. Vrijwilligers bemensen elke werkdag van 9.00 uur tot 12.00 uur het dorpsloket en daarnaast 1 avond in de week. Zij inventariseren de vragen. Misschien kan de vraag meteen beantwoord worden, zo niet dan ondernemen ze actie.

Zij zijn er om u verder te helpen. Nadat ze samen met u duidelijk hebben welke hulp u nodig heeft proberen ze zo snel mogelijk deze hulp te regelen.

Op iedere vraag is misschien niet meteen een pasklaar antwoord. Wij zorgen er dan echter voor dat u die op een later moment krijgt.

Wij staan open voor uw vragen, opmerkingen en ideeën.

Het dorpsloket kan u informeren over allerlei zaken die zich in het dagelijks leven voordoen op het gebied van zorg en maatschappelijke dienstverlening.

Bijvoorbeeld:

Kan iemand mijn boodschappen doen, want het lukt mij en mijn omgeving even niet.

Kan iemand mij begeleiden naar het ziekenhuis?

Ik wil graag wat meer onder de mensen zijn, wat zijn de mogelijkheden hier?

Is er iemand die met mij een keer kan wandelen? Met of zonder rolstoel?

Waar kan ik terecht voor een maaltijdvoorziening?

Onze vereniging kan wel meer leden gebruiken. Kunnen jullie iets voor ons betekenen?

Ook voor een zorgvraag kunt u bij ons terecht . Nadat we samen met u duidelijk hebben welke

zorg /hulp u nodig heeft kunnen wij u in contact brengen met een organisatie die dit kan bieden.

VRIJWILLIGER WORDEN?

Veel mensen doen regelmatig vrijwilligerswerk. Gelukkig maar, want zonder die vrijwillige inzet zou onze samenleving er heel anders uitzien!

Wilt u ook iets betekenen voor een ander? Uw inzet en talenten zijn van harte welkom.

Iedereen heeft wel een talent, iets wat men graag doet of waar men goed in is. En dat is nu net waar anderen naar op zoek zijn.
U maakt vanzelfsprekend samen afspraken over uw vrijwillige inzet.

Wilt u graag meedoen? Kom eens langs of bel ons. Natuurlijk ook als u lid wilt worden van de dorpscoöperatie kunt u bellen.

Voorzitter Dorpscoöperatie De Brug; Piet Wolters, tel.; 06-39439069

  Medewerker Impuls en coördinator dorpsloket; Carla IJntema, tel.; 06-46338544
 
 
 
 

Nieuwsbrief Impuls

De zomer is aangebroken! Tijd voor een nieuwe nieuwsbrief met informatie over de tweede helft van het jaar. Wij hopen op een mooie tijd waarin weer veel leuke activiteiten worden georganiseerd door de dorpsbewoners.

De activiteiten worden, waar nodig of gewenst, ondersteund door de buurtwerkers van Impuls. Als u ideeën hebt voor nieuwe of bestaande activiteiten, neem dan contact met ons op!

Naast de activiteiten in MFC de SPIL zijn de medewerkers van Impuls en betrokken buurtbewoners ook buiten het MFC en op andere terreinen actief om een bijdrage te leveren aan een prettig leven voor burgers en de buurt. Impuls is o.a. actief op het gebied van: kinder- en jeugdactiviteiten, ouderen, mantelzorgers, sociaal team, maatschappelijk werk, vrijwilligerswerk en jeugdhulpverlening.

Wij nodigen dorpsbewoners van Gasselternijveen van harte uit om deel te nemen aan de activiteiten. In deze nieuwsbrief beschrijven wij kort onze activiteiten en nieuws (de agenda voor de komende maanden als ook de inloopspreekuren zal huis aan huis weer verspreid worden)

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

De Huiskamer:

De Huiskamer in de Spil is inmiddels een begrip voor de mensen in Gasselternijveen. Het wordt enorm goed bezocht. Het is een vorm van dagbesteding waar (kwetsbare) ouderen welkom zijn om elkaar te ontmoeten en leuke, gezellige en soms leerzame aktiviteiten te doen, begeleid door enthousiaste vrijwilligers en een professionele aktiviteiten- begeleidster.

Voor de dagbesteding wordt een eigen bijdrage van € 5,00 per maand gevraagd (ongeacht hoe vaak u komt) maar er is geen indicatie nodig. We bieden de mogelijkheid om aansluitend deel te nemen aan een warme maaltijd. Hiervoor betaalt u € 6,00 p.p. De dinsdag en donderdag wordt druk bezocht, op woensdagmorgen is nog ruimte. Neem gerust even contact op of kom eens langs om te ervaren of het bij u past. Carla IJntema begeleidt de huiskamer.

Zij is daarnaast ook buurtwerker en dus voor de bewoners van GNV het eerste aanspreekpunt van Impuls. U kunt haar bereiken via mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel: (06) 46338544

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Spreekuur mantelzorg-consulent: Iedere eerste en derde dinsdag van de maand, van 9.30 uur tot 11.00 uur is er een inloop spreekuur in de Spil. Carin de Jonge, consulent mantelzorg van Impuls, staat u graag te woord voor al uw vragen, informatie en ondersteuning rond mantelzorg. Ook is ze op zoek naar vrijwilligers die een overbelaste mantelzorger een dagdeel per week zou willen vervangen, zodat deze even wat tijd voor zichzelf heeft.

Voor informatie kunt u de consulent bereiken via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

en via de telefoon: 06 11517036. Haar werkdagen zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.

Op de website van het VIP vindt u:

- Nieuws en informatie over lokaal en landelijk vrijwilligerswerk

- Aanbod op gebied van (gratis) trainingen en themabijeenkomsten voor vrijwilligers

- Vacatures bij non-profitorganisaties in Aa en Hunze

- Oproepjes van dorpsgenoten (of iemand in de buurt) voor een maatje/ vrijwilliger

- Aanbod van talent en hulp                      

U kunt gratis gebruik maken van onze website en vacaturebank.

Kijk op: www.vrijwilligerswerkaaenhunze.nl

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Wandelgroep Gasselternijveen e.o.: Iedere 1e en de 3e dinsdag van de maand.

De wandelgroep begint om 10.00 uur bij MFC de SPIL en de wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Deelname is gratis en opgeven is niet nodig. Na afloop kunt u (voor eigen rekening) een kopje koffie of thee drinken. Iedereen is van harte welkom, ook baasjes met aangelijnde honden.

Voor meer informatie kunt u bellen met Willem en Diet Sanders, telefoonnummer: (0599) 564994.

Bij slecht weer worden er in De SPIL bewegingsoefeningen gedaan.

 

Handwerkcafé:

Op iedere 4e dinsdag van de maand ís er van 10.00 – 11.30 uur

een handwerk-café in De SPIL. Bezoekers kunnen hun eigen handwerk meenemen. Soms wordt er gezamenlijk gewerkt voor een goed doel of een groepswerk gemaakt. Ervaringen en tips over handwerken worden uitgewisseld.

Voor meer informatie kunt u bellen met Ineke Klasen,

telefoon: (0599) 648490.

 

Samen eten tijdens de Dorpsmaaltijd in MFC de SPIL:

Iedere 3e donderdag van de maand kunt u aanschuiven bij de dorpsmaaltijd in MFC de SPIL. De maaltijd wordt bereid door een groep enthousiaste dorpsbewoners, omdat het leuk, lekker én gezellig is om samen te eten. De kosten voor deze maaltijd is € 5,00 per persoon. Incidenteel wordt er gekookt met wat duurdere ingrediënten. Voor deze maaltijd vragen we dan een bijdrage van € 6,00 per persoon. Dit zal van te voren worden aangegeven. Er staan altijd kannen met water op tafel. Eventuele andere consumpties zijn voor eigen rekening.

Opgeven is nodig vanwege de inkoop en kan tot uiterlijk 2 dagen van tevoren via het opgavestrookje. In de hal van MFC de SPIL hangt een groene brievenbus met strookjes. Het ingevulde opgavestrookje kunt u daar in doen. Iedereen is van harte welkom!

 

Open Monumentendag 2018

Elk jaar vindt in september de landelijke Open Monumentendag plaats, zo ook in de gemeente Aa en Hunze. Monumenten openen tijdens deze dag de deuren voor het publiek, en lokale culturele organisaties laten zien wat ze in huis hebben door op te treden bij de monumenten. Een feestelijke Culturele Uitdag! Aa en Hunze is echter een uitgestrekte gemeente, en de activiteiten daardoor erg versnipperd. Tijd voor een nieuwe invulling en een nieuwe naam dit jaar!

 Culturele Zaterdag “Beleef het moNUment!” 

De Open Monumentendag en Culturele Uitdag is omgedoopt tot Culturele Zaterdag, het statement van deze dag luidt: “Beleef het moNUment!” Dit jaar heeft de organisatie er voor gekozen om de focus op het veen-kanaalgebied te leggen. In de andere gebieden openen monumenten ook hun deuren (van 10:00 tot 17:00), maar de festiviteiten concentreren zich ‘s ochtends in Gieterveen en ‘s middags in Annerveenschekanaal. In deze dorpen worden minifestivals met muziek, dans, exposities en workshops opgezet, in samenwerking met lokale culturele initiatieven en ondernemers. Ook zijn er auto-, fiets- en kanotochten te maken langs de monumenten in het veengebied, die allemaal eindigen bij een festivallocatie. Gezinnen, toeristen, jongeren, senioren.. voor iedereen is er wel iets te beleven.

 Save the date

De organisatie van de Culturele Zaterdag is in handen van het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur en het Comité Open Monumentendag van de gemeente. De gemeente heeft hen de opdracht gegeven de Open Monumentendag in een nieuw jasje te steken. Zij heeft deze uitdaging met beide handen aangegrepen! Ze nodigen iedereen uit om op 8 september langs te komen in Gieterveen of Annerveenschekanaal. Je kunt niet alleen komen kijken en luisteren, maar ook actief meedoen aan workshops. Geen tijd om ook een tochtje langs alle monumenten te maken? Beleef ze ter plekke in virtual reality.. Kortom: save the date! Kijk voor meer informatie op www.ico-kunstencentrum.nl/culturele-zaterdag.

 

 

 

Gemeente draagt taken Sociaal team over aan Attenta

De gemeente Aa en Hunze draagt vanaf 1 juli 2018 de taken van het Sociaal team Aa en Hunze over aan de nieuwe stichting Attenta. Attenta is er voor alle inwoners om ze op weg te helpen met hun vragen, bijvoorbeeld over opvoeden, eenzaamheid, gezond ouder worden, mantelzorg en persoonlijke financiën. De gemeente draagt de taken aan Attenta over, maar blijft eindverantwoordelijk en toetst de kwaliteit van de dienstverlening. Zorgen dat iedereen kan meedoen, is ons gezamenlijk doel.

De gemeente Aa en Hunze zet zich vanaf 2015 in om de zorg dichtbij inwoners te organiseren. Hiervoor is het Sociaal team Aa en Hunze in de gemeente actief. Vorig jaar heeft de gemeente aangekondigd deze dienstverlening te willen doorontwikkelen op een toekomstgerichte manier, dichtbij en op maat voor inwoners. Met de overdracht van taken aan Attenta geeft de gemeente uitvoering aan het besluit dat de gemeenteraad op 25 januari 2018 heeft genomen om de toegangstaken sociaal domein in een stichting onder te brengen.

Het Sociaal team Aa en Hunze draagt per 1 juli de dienstverlening zorgvuldig aan Attenta over. Onder leiding van de nieuwe directeur-bestuurder, mevrouw G. Postma, zijn de medewerkers van Attenta er vanaf 1 juli om inwoners op weg te helpen. Ieders eigen wensen en inzet zijn daarbij nog meer van belang. De medewerkers richten zich meer op preventie en op de verbinding van de formele met de informele zorg in de samenleving (direct betrokkenen, vrijwilligers en mantelzorgers). Het streven is om de overgang naar Attenta zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarom zullen de huidige cliënten zoveel mogelijk dezelfde contactpersoon behouden.

Attenta is vanaf 1 juli te bereiken via het ongewijzigde telefoonnummer (0592) 26 34 68, en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en www.stichtingattenta.nl. In de zomerperiode (1 juli tot 1 september) is Attenta van maandag tot en met vrijdag telefonisch te bereiken van 8.30 tot 12.00 uur. Ook kunnen inwoners met vragen van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur langskomen in het gemeentehuis in Gieten, waar Attenta haar werkplek heeft

Oproep verkeersregelaars !

Hierbij willen we vrijwilligers oproepen zich aan te melden als verkeersregelaar tijdens het Oostermoerfeest.

In de feestweek zijn er een aantal momenten dat het verkeer (bezoekers of deelnemers evenementen) in goede banen geleidmoet worden.

Omdat dat een taak van de organisatie is, zijn we op zoek naar inwoners die een morgen of middag even de helpende hand willen bieden.

Om als verkeersregelaar te kunnen optreden, moet een korte internetcursus gevolgd worden.

Belangstellenden kunnen zich melden bij een van de leden van het bestuur (Annet Everts, Mart Everts, Hilly ten Kate, Piet Wolters, Roelof Heuten, Nick Kruizinga, Richard Euving, Stephanie Rutgers of Maikel Pieterman) of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Veenkracht

“Het land lijkt leeg, de einder ver, maar van de initiatieven barst het er…."

Op vrijdag 6 juli organiseert de Bewonersraad Kracht van de Veenkoloniën, een Meet-up in MFC De Spil in Gasselternijveen. Vanaf 14.00 uur - 16.30 uur is iedereen van harte welkom.

De laatste maanden vinden er veranderingen plaats in het programma Kans voor de Veenkoloniën. Bewoners hebben de handen ineen geslagen en willen meer zeggenschap over inhoud en besteding van de middelen van het grote project.

Volgens de bewoners moet het accent verschuiven naar de kracht die in de Veenkoloniën al aanwezig is om de gezondheidssituatie van de inwoners te verbeteren. De Bewonersraad gelooft er in dat dit het beste kan op basis van de energie die er al is en aan te sluiten bij de bewonersinitiatieven die er al zijn.

Met de Meet-up willen we zoveel mogelijk betrokkenen bij elkaar brengen. Er is een Bewonersraad opgericht en deze presenteren we graag aan u, op een inspirerende en aantrekkelijke manier. We nodigen u uit omdat u woont, werkt of actief bent in een van de gemeenten van de Veenkoloniën en te maken heeft met projecten, ontwikkelingen en/of initiatieven die de leefsituatie van inwoners verbeteren.

Voor meer informatie: http://www.maters-roberti.nl

De Juffer draait weer!

Vorige week donderdag 21 juni werd de molen de Juffer weer in gebruik genomen. Wethouder Henk Heijerman heeft op zijn fb pagina enkele mooie foto’s geplaatst die we met dank aan hem overnemen.

Copyright © 2012-2018 Dorpsportaal Gasselternijveen | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer.
Webdesign en Realisatie: AJN Multimedia Solutions.